Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Opština Vrbas u preliminarnoj selekciji opština za novi projekat u energetskom sektoru koj finansira vlada Švajcarske.

Opština Vrbas u preliminarnoj selekciji opština za novi projekat u energetskom sektoru koj finansira vlada Švajcarske.

 

Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji u okviru  nove strategije saradnje za period od 2014 – 2017. godine namerava da u oblasti energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije realizuje  buduće projekte sa Srbijom.Preduzeće Energy Saving Group doo, Beograd (ESG), je angažovano kao konsultant Ministarstva za ekonomske odnose Švajcarske (SECO) da izvrši odabir opština u kojim aće se realizovati projekti.SECO je od 1999. godine do danas finansiralo realizaciju više projekata u Srbiji u ukupnoj vrednosti većoj od 32 miliona evra. U periodu od 2014. - 2017. SECO namerava da finansira realizaciju jednog novog projekta u Srbiji i to kroz direktnu saradnju sa odabranim lokalnim samoupravama. Globalni cilj projekta je unapređenje opštinske infrastrukture i kapaciteta, korišćenje obnovljivih izvora energije, unapređenje energetske efikasnosti i podizanje svesti o značaju ovih oblasti. U širem smislu, projekat treba da doprinese povećanju životnog standarda, da podstakne ekonomski razvoj i da doprinese globalnim naporima za ublažavanje klimatskih promena. Opština Vrbas je na listi od 13 opština u Srbiji koje su potencijalni kandidati za saradnju sa SECO.Predstavnik ESG je dana 20.06.2013. posetio opštinu Vrbas i na sastanku sa članom veća zaduženim za energetiku Goranom Pejovićem i predstavnicima Kancelarije za energetski menadžment Željkom Zečevićem i Nikolom Vujovićem prikupio raspoložive podatke o energetskom sektoru opštine, uključujući energetsko planiranje, upravljanje potrošnjom energije, moguće praktične projekte, postojeće organizacione i stručne resurse. Na osnovu prikupljenih podataka i saznanja će biti definisan predlog 3-4 opštine sa kojima će SECO nastaviti razgovore o eventualnom uspostavljanju saradnje. Napominjemo da projekat koji će se finansirati kroz ovu saradnju može biti u domenu daljinskog grejanja, rekonstrukcije javnih zgrada u cilju povećanja njihove energetske efikasnosti (škola, domova kulture, sportskih objekata, opštinskih zgrada,...), proizvodnje električne i/ili toplotne energije korišćenjem obnovljivih izvora, uvođenja energetski efikasnog javnog osvetljenja i drugim sličnim oblastima. 

 

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

329
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
73
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
34
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
100
Geotermalna
95
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka