Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Energetski pregled

Energetski pregled je pregled opreme i sistema potrošnje energije u objektu, s namerom da se obezbedi racionalna potrošnja energije. To je efikasno sredstvo za energetski menadžment jer daje jasan uvid u stanje energetskih instalacija,  opreme ali i konstruktivnih karakteristika objekta koje imaju značajan uticaj na potrošnju energije. Cilj energetskog pregleda je utvrđivanje mesta i uzroka neracionalne potrošnje energije. Otklanjanjem tih uzroka postižemo ne samo energetske uštede već i uštede u budžetu, ali i produženje životnog veka opreme i instalacija. 

Energetski pregled objekta uključuje:

 • Snimanje i analizu građevinskih karakterisitka objekta u smislu utvrđivanja nivoa toplotne zaštite 
 • Snimanje i analizu energetskih karakteristika: 
 • Sistema grejanja, hlađenja i ventilacije 
 • Sistema za pripremu potrošne tople vode
 • Sistema potrošnje električne energije (rasveta, aparati, električne instalacije, drugi podsistemi potrošnje električne energije)
 • Snimanje i analizu potrošnje vode
 • Snimanje i analizu upravljanja tehničkim sistemima objekta
 • Analizu mogućnosti promene izvora energije
 • Analizu mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije
 • Nakon urađenih analiza energetskih karakteristika objekta neophodno je napraviti predlog mera za smanjenje potrošnje energije, procenu investicije i period isplativosti. 
 • Na kraju se formira izveštaj s preporukama za primenu mera energetske efikasnosti i redosled prioriteta obzirom na period isplativosti ali i hitnosti ukoliko postoji narušavanje bezbednosti i komfora.

Uvođenjem energetske sertifikacije zgrada prema Nacrtu zakona o racionalnoj upotrebi energije obavezi energetskog pregleda podležu, između ostalog,  i zgrade koje koriste organi lokalne samouprave. 

Energetske preglede, s obzirom na složenost,  možemo podeliti u dve kategorije:

 • Preliminarni energetski pregled
 • Detaljan energetski pregled

 

Preliminarni energetski pregledi

Preliminarni energetski pregled je prvi korak koji treba sprovesti u svrhu kontrole troškova i smanjenja potrošnje energenata. Ova vrsta pregleda obuhvata brzu evaluaciju objekta kroz kratak uvid u stanje energetskih karakteristika objekta i utvrđivanje potencijala za povećanje energetske efikasnosti. Vizuelnim pregledom stanja omotača objekta i tehničkih sistema, analizom prikupljenih podataka utvrđuju se ključni problemi i putem izveštaja  daje se predlog mera. Ovakav tip energetskog pregleda ne bi trebao da traje duže od par dana i predstavlja grube analize i proračune pa tako i procenu ušteda i investicije. Zbog toga se ovaj tip energetskog pregleda ne koristi kao podloga za finansiranje projekata, već služi kao indikator za donošenje odluke za izradu detaljnog energetskog pregleda.

Za realizaciju preliminarnog energetskog pregleda (audit) neophodno je najpre upoznati odgovorna lica u datom objektu o planiranim aktivnostima. Neophodno im je najpre objasniti koja je svrha ovih pregleda i kakvu korist oni mogu da očekuju od te saradnje. Nakon uspostavljanja međusobnog poverenja sledi prikupljanje podataka o objektu. Podaci koji se odnose na veličinu objekta i pojedinih prostorija, tehničke instalacije, prikupljaju se iz tehničke dokumentacije, odnosno projekata. Ukoliko takva dokumentacija ne postoji, onda se mora izvršiti merenje na samom objektu. Osim podataka o objektu neophodno je prikupiti i podatke o potrošnji energije (toplotne i električne), energenata (prirodni gas, lož ulje, ugalj, drvo,.) i potrošnji vode. Ti podaci se unose u standardni upitnik koji na kraju daje osnovne informacije o energetskoj situaciji u objektu. Nakon popunjavanja upitnika  energetski menadžer sa saradnikom  ide u obilazak objekta i vizuelno utvrđuje stanje omotača i svih tehničkih sistema, kao i karakterisitke potrošnje energije, vode i mesta velikih gubitaka energije. Kroz razgovor sa odgovrnom osobom za pitanja energetike u zgradi, energetski menadžer dobija brzi  uvid u probleme u samom objektu ali i korisne informacije o načinu održavanja pojedinih podsistema.

Rezultat preliminarnog energetskog pregleda je finalni izveštaj koji sadrži: 

 • Energetski bilans i troškove za energiju 
 • Pregled svih analiziranih tehničkih mera za poboljšanje energetske efikasnosti koji sadrži: procenu ušteda, procenu potrebne investicije, period povraćaja ulaganja i procenu smanjenja emisije štetnih gasova.

 

Detaljni energetski pregledi

Detaljni energetski pregled se sprovodi kada se kroz preliminarni energetski pregled utvrdi da postoji znatan potencijal za uštede energije. Ova vrsta pregleda obavezno uključuje i merenja na objektu da bi se proverile pretpostavke koje su postavljene tokom preliminarnog energetskog pregleda i napravila što je moguće tačnija ocena trenutnog, ali i procena budućeg stanja. U zgradarstvu je značajna primena IC (infracrvene) termografije-’’termovizije’’ čime se omogućava beskontaktno merenje temperature i to na određenoj udaljenosti. Termovizijskim snimanjem moguće je locirati toplotne gubitke na objektu i izmeriti njihov intenzitet.

Merenje toplotnih gubitaka je najpouzdanija metoda za tačno utvrđivanje nivoa gubitaka i donošenja odluka za primenu mera za uštedu energije tj primenu mera energetske efikasnost.

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka