Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org
 • Energetski menadžment

  Energetski menadžment predstavlja upravljanje parametrima energetskih tokova unutar neke organizacije, počev od procesa proizvodnje i nabavke energenata ili energije, preko procesa transformacije, sve do finalnog korišćenja energije.
 • KEM Vrbas

  Opštine predstavljaju primere organizacija u javnom sektoru sa širokim nadležnostima.Zbog toga je njihova uloga u energetskom sektoru mnogostruka, veoma složena i značajna.
 • Energetska sertifikacija

  Sertifikat o energetskim svojstvima zgrada – energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.
 • Opština Vrbas

  Opština Vrbas nalazi se na prelazu između središnjeg i južnog dela Bačke i administrativno pripada Južnobačkom okrugu. Vrbas je administartivni centar, udaljen je 40 km od Novog Sada i spada u subregionalne centre Vojvodine.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

U okviru regionalnog projekta "Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja Jugoistočne Evrope", koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ i Fondacije ORF, u Vrbasu je danas održana prezentacija načina rada i brojih projekata koje je izvela Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas.
"Projekat se sprovodi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji. Vrbas su posetili predstavnici svih ovih zemalјa, u cilјu stvaranja mreže kroz koju bi se mogla razmenjivati znanja i iskustva. Razgovaramo o mogućnostima realizacije pojedinačnih projekata sprovedenih u nekim gradovima i na drugim mestima, kako bi širili već provereno dobre projekte. Posetu Vrbasu inicirala je Stalna konferencija gradova i opština jer želimo da vidimo u čemu to Kancelarija za energetski menadžment prednjači u odnosi na druge opštine, što jeste poznata činjenica. Ovakvi susreti služe i da se razgovara o problemima i barijerama sa kojim se opštine susreću u realizaciji projekata i kako ih uspešno prevazići", rekla je Dubravka Bošnjak, menadžerka projekta.
Gradovi uklјučeni u regionalni projekat "Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja jugoistočne Evrope" su: Zenica, Kreševo, Novi Grad, Podgorica, Danilograd, Zagreb, Ivanić-Grad, Skoplјe i drugi.
Prema rečima Aleksandra Popovića, koordinatora projekta iz SKGO, odluka da se organizuje studijska poseta Vrbasu doneta je na osnovu činjenice da se rad lokalne Kancelarije za energetski menadžment izdvaja kao primer dobre prakse, "posebno u delu energetske efikasnosti u javnim zgradama".
Goste iz zemalјa regiona u ime lokalne samouprave pozdravio je Milan Glušac, zamenik predsednika opštine, posebno se zahvalivši na, kako je ocenio, privilegiji da se deo aktivnosti projekta realizuje u Vrbasu.
"Nešto što posebno izdvaja opštinu Vrbas u Srbiji i regionu je sistem energetskog menadžmenta. Na vreme smo uvideli njegov značaj i ulogu i krenuli sa kontinuiranim praćenjem energetske potrošnje, primenom mera energetske efikasnosti, obnovlјivih izvora energije i ekološki prihvatlјivih goriva za objekte u vlasništvu opštine. Želimo da ostvarimo direktne energetske i finansijske uštede, smanjimo štetni uticaj na okolinu i podižemo nivo svesti svih građana u ovoj oblasti. Za model funkcionisanja sistema energetskog menadžmenta u našoj opštini možemo reći da je evropski", rekao je Glušac.
Kao najvažnije tokom prezentacije koju su izveli Nikola Vujović i Želјko Zečević iz KEM, istaknuto je da Vrbas ima uspostavljen sistem energetskog menadžmenta koji energetsku politiku  sprovodi u kontinuitetu i utvrđena je u Strategiji energetskog razvoja i nizu odluka koje su proistekle iz tog dokumenta.

Korisni saveti

učitaj još drži SHIFT dugme za sve učitaj sve

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

207
Solarterm
97
Geotermalna
93
Solarne energane
45
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
19
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

322
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
100
Zamena stolarije
70
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
34
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
27
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka