Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org
 • Energetski menadžment

  Energetski menadžment predstavlja upravljanje parametrima energetskih tokova unutar neke organizacije, počev od procesa proizvodnje i nabavke energenata ili energije, preko procesa transformacije, sve do finalnog korišćenja energije.
 • KEM Vrbas

  Opštine predstavljaju primere organizacija u javnom sektoru sa širokim nadležnostima.Zbog toga je njihova uloga u energetskom sektoru mnogostruka, veoma složena i značajna.
 • Energetska sertifikacija

  Sertifikat o energetskim svojstvima zgrada – energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.
 • Opština Vrbas

  Opština Vrbas nalazi se na prelazu između središnjeg i južnog dela Bačke i administrativno pripada Južnobačkom okrugu. Vrbas je administartivni centar, udaljen je 40 km od Novog Sada i spada u subregionalne centre Vojvodine.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Sistemi grejanja su neizostavni deo instalacija u domaćinstvima u Srbijij.

Odabir sistema zavisi o geografskoj lokaciji odnosno vremenskim uslovima, raspoloživim energentima, položaju i tipu zgrade, vremenu korišćenja zgrade, investicionim i ekspoatacionim troškovima, zakonima, propisima, normama, preporukama te uticaju na okolinu.

Kako bi se postigla i održala toplotni komfor u kući, te kako bi se mogli koristiti obnovljivi izvori energije, preporučljiva je ugradnja sistema centralnog toplovodnog grejanja.

S obzirom da je cena energenata (a pogotovo lož ulja) u konstantnom porastu, savetujemo da razmotrite primenu sistema koji iskorišćavaju obnovljive izvore energije kao što su solarni kolektori i biomasa ili toplotne pumpe, kako bi ste smanjili troškove za grejanje i ujedno doprineli očuvanju prirode.

Troškovi za grejanje u najhladnijim zimskim mesecima predstavljaju i do ¾ troškova za energente. To je razlog za odabir energetski efikasnih uređaja, ali i za njihovo pravilno i redovno održavanje prema uputstvima proizvođača. 

Ako je vaš kotao stariji od 15 godina, trebali bi ste razmotriti njegovu zamenu s novim kotlom, čija uefikasnost može biti i do 15% bolja, a period povraćaja investicije procenjuje se na 5 godina.

Kod odabira kotla, vodite računa o tome da ima što je moguće veći stepen iskorišćenja goriva. Energetski najefikasniji je kondenzacijski kotao i njegovom ugradnjom korisnicima je omogućena ušteda od 10-15% u poređenju s drugim novim kotlom, pa čak i do 25% u  poređenju s kotlovima starijima od 30 godina. 

Najčešći je gasni kondenzacijski kotao koji ima mogućnost dodatnog iskorišćenja toplotne kondenzacije tj. latentne toplote vodene pare iz dimnih gasova, što rezultuje povećanjem stepena iskorišćenjai goriva na vrednosti koje premašuju 100%.

Takođe, postoje vrste kondenzacijskih kotlova koje kao energent koriste ulje ili čvrsta goriva, što je pogodno u područjima u kojima nema gasa.

Sisteme koji povećavaju efikasnost kotla karakteriše elektronsko paljenje, koje eliminiše potrebu za održavanjem plamena u periodu u kojem nema potrebe za grejanjem. 

Sve više se koriste i kotlovi na biomasu koji se izvode u dve varijante, sa ručnim ili automatskim punjenjem. Oni sa ručnim punjenjem imaju ugrađen rezervoar iz kojih drva sama upadaju u komoru za sagorevanje, čime se ostvaruje potpuna udobnost primene budući je drva potrebno ubaciti samo jednom dnevno.

Sistemi grejanja se mogu podeliti prema energentu, načinu zagrevanja i prema vrsti grejnih tela.

PODELA S OBZIROM NA ENERGENT:

 • gasni
 • na loživo ulje
 • električni
 • na čvrsta goriva
 • solarni
 • na toplotu iz okoline

 

PODELA PREMA NAČINU ZAGREVANJA:

 • lokalni ili pojedinačni
 • centralni

Primeri lokalnog grejanja su kamini (plinski, na čvrsta goriva), šporeti (električni, na čvrsta goriva), peći (na čvrsta goriva, električne, gasne, uljne), zagrejači vazduha (električni, gasni infracrveni), grejalice (gasne, električne), električno podno grejanje itd.

 

Osim lokalnih sistema, postoje i centralni sistemi grejanja kod koji se prostorija zagreva posredno, pomoću grejnih tela kroz koje struji podesni prenosnik energije, odnosno ogrevni medij (topla ili vrela voda, para, topli vazduh) koji se zagreva u izvoru toplote smeštenom na jednom mestu u objektu. Primeri su radijatorsko toplovodno centralno grejanje (na gas, loživo ulje, čvrsta goriva, električno, solarno, spojeno na daljinsko grejanje), toplovodno podno grejanje, toplovodno grejanje velikih prostora vazdušnim grejčima itd. Prednosti centralnog sistema grejanja su jednolika temperaturna raspodela, mali broj kotlova i dimnjaka te baratanje gorivom izvan grejanog prostora. Nedostaci su složenost merenja potrošnje energije za veći broj korisnika u zgradi, visoki investicioni i pogonski troškovi te toplotnii gubici u cevima i kanalima.

  

PODELA PREMA VRSTI GREJNIH TELA:

 • direktni (kamini, peći, grejalice, šporeti..)
 • RADIJATORSKI (toplovodni, vrelovodni, parni, električni itd.) 
 • KONVEKTORSKI
 • VENTILOKONVEKTORSKI
 • POVRŠINSKI (podni, zidni i plafonski)

 

 

Korisni saveti

 • Sistemi grejanja su neizostavni deo instalacija u domaćinstvima u Srbijij. Odabir sistema zavisi o geografskoj lokaciji odnosno vremenskim uslovima, raspoloživim energentima, položaju i tipu zgrade,
 • Inteligentni upravljački sistemi u domaćinstvu mogu doprineti uštedama u sistemu grejanja i do 30%, dok uštede električne energije mogu biti i do 5%.  Inteligentna ili
 • Niskoenergetske kuće temelj su primene održive gradnje tokom celog svog životnog veka, počevši od građevinskog materijala čija proizvodnja ne opterećuje okolinu, preko njihove energetske efikasnosti
učitaj još drži SHIFT dugme za sve učitaj sve

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

322
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
100
Zamena stolarije
70
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
34
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
27
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

207
Solarterm
97
Geotermalna
93
Solarne energane
45
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
19
Biogas
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka