Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Prirodna ventilacija

Najjeftiniji oblik hlađenja kuće je prirodnim putem, tj. cirkulacijom vazduha iz hladnijih prostora prema toplijima. Prirodna ventilacija kroz otvorene prozore i terasna vrata najintenzivniji je način prirodne ventilacije.

Treba imati na umu da je kratko provetravanje potpunim otvaranjem krila prozora i terasnih vrata posebno s aspekta zaštite od prehlade i uštede toplotne energije za grejanje, bolje od trajnog provetravanja kroz poluotvorena krila vrata ili prozora. Prostor se kratko provetrava na način da se u jednakim vremenskim intervalima (npr. svakih sat vremena) otvori prozor na 5-10 minuta i time izmeni kompletna količina starog vazduha.

 5 do 10 minuta
1 do 5 minuta
30 do 60 minuta

 

VIŠE O PRIRODNOJ VENTILACIJI

Prirodna ventilacija je ventilacija kod koje se vazduh izmenjuje zbog efekta dimnjaka (uzrok strujanja) bez upotrebe mehaničkih i drugih sličnih uređaja. Ona se odvija putem infiltracije vazduha kroz zazore prozora i vrata, te zidova, otvaranjem prozora i vrata te izmenom vazduha kroz ventilacione kanale.

Prednosti ovakvog tipa ventilacije su mali investicioni troškovi, jednostavno održavanje, jeftina pogonska energija, mala brzina strujanja vazduha i nizak nivo buke.

Nedostaci su slaba efikasnost, slaba mogućnost upravljanja te zavisnost od vremenskih uslova. 

INFILTRACIJA VAZDUHA

Vazduh prodire kroz zazore zatvorenih vrata, prozora i terasnih vrata manjim delom kroz spoljnje zidove. Prodor svežeg vazduha u prostoriju procesom infiltracije zavisi od veličine zazora na spoljnjim prozorima i vratima. U stambenim prostorijama zimi se broj izmena vazduha kreće od 0,3 do 0,8 h-1. Novija gradnja prozora koja teži što boljoj toplotnoj karakteristici prozora često ima samo 0,1 h-1. Ovakav tip ventilacije nije dovoljan i treba se koristiti u kombinaciji sa otvaranjem prozora i vrata.

VENTILACIJA KROZ OTVORENE PROZORE I/ILI TERASNA VRATA

Prirodna je ventilacija kroz otvorene prozore i terasna vrata najintenzivniji način prirodne ventilacije. Približan broj izmena vazduha koji se može postići u upotrebi pri zatvorenom prozoru i terasnim vratima, te pri različitim položajima krila prozora i prozorskih roleta prikazani su u tablici.

Broj izmena vazduha pri prirodnoj ventilaciji kroz prozore i vrata

POLOŽAJ KRILA SPOLJNIH PROZORA I VRATA

BROJ IZMENA VAZDUHA NA SAT h-1

Prozor zatvoren, vrata zatvorena

0 - 0,5

Prozor otškrinut, drvene roletne spuštene

0,3 - 1,5

Prozor otškrinut bez roletne

0,8 - 4

Prozor poluotvoren

5 - 10

Prozor potpuno otvoren

9 - 15

Prozor i vrata potpuno otvoreni, poprečno provetravanje

Približno 40

 

Treba imati na umu da je kratko provetravanje potpunim otvaranjem krila prozora i terasna vrata posebno s aspekta zaštite od prehlade i uštede toplotne energije za grejanje, bolje od trajnog provetravanje kroz poluotvorena krila vrata ili prozora. U jednakim vremenskim intervalima na primer svakih sat vremena otvorimo prozor na 5 do 10 minuta i time izmenimo kompletnu količinu staroga vazduha. Na slici su prikazani načini i vremenski period potreban da se ceo vazduh u prostoriji izmeni.

 

VENTILACIJA KROZ KANALE

Prirodna ventilacija kroz kanale znači izmenu vazduha u prostoriji bez prozora kroz vertikalne zidane ventilacione kanale koji se izvode od pripadajuće prostorije do iznad krova zgrade. Pri tome treba imati na umu da ovakav tip ventilacije funkcioniše ispravno samo ako je osigurano stalno dovođenje svežeg vazduha u odgovarajućim količinama. Vazduh se dovodi kroz otvor na zidu ili dnu krila vrata a odvodi iz prostorije kroz otvor ispod plafona s priključkom na ventilacioni kanal.

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka