Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Roletne

Koristite roletne ili senila na prozorima. Mudrim korišćenjem roletni može se značajno uštedeti energija.

Roletne se postavljaju na spolnju stranu prozora, te kada su spuštene štite prozore i stanarima ujedno služe kao zaštita od pogleda i svetlosti. Sastoje se iz drvenih, plastičnih ili metalnih lamela. 

U zimskom periodu roletne i zavese treba koristiti u noćnom periodu kako bi sprečili gubitke toplote iz kuće. Neke roletne mogu smanjiti gubitke toplote i za 10%.

U letnjem periodu spoljnje roletne mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 6-8 oC. Potreba za hlađenjem u nekim prostorijama je smanjena, dok u nekim slučajevima hlađenje uopšte nije potrebno. Razlog je to što ne nastaje toplotni most, već između prozora i roletni nastaje jaki izolovani vazdušni jastuk, te je takođe sprečena i izmena toplote zračenjem između površina u kući i okoline.

Izolujte kutije za roletne. Kutije za roletne su potencijalna mesta za velike gubitke toplote, stoga ih je potrebno adekvatno izolovati.

Roletne su takođe najbolja zaštita od vremenskih uticaja (kiše, snega, vetra). One od aluminija sa izolacionom  penom takođe snižavaju i nivo buke. Mogu imati ugrađenu sigurnosnu mrežu protiv insekata, te po želji i sigurnosni paket protiv provalnika, te čak i programirani vremenski prekidač koji otvara i zatvara vaše roletne kad god poželite i u nejednakim intervalima, a nazivaju se pametne roletne.

Pametne roletne su roletne koje omogućavaju automatsko podešavanje nivoa svetla u prostoriji tokom dana. Obično se izrađuju sa dva moguća načina upravljanja: korisničkom i automatskom načinu rada.

Kod korisničkog načina rada obično je omogućeno automatsko upravljanje  uz pomoć daljinskog upravljača. Kod automatskog načina rada upravljanje se svodi na tumačenje spoljniih signala kao što je nivo Sunčevog zračenja, temperatura fasade, te detekciju brzine vetra ili kiše. Takođe, roletne se mogu spuštati i dizati u vreme koje korisnik odredi. Tako bi se, zavisno od vrste signala u automatskom načinu rada roletne trebale po zimi spustiti po noći (uštede i do 10%) , dok bi se danju u zavisnosti nivoa dnevnog svetla podizale, dok bi leti upravljanje trebalo biti izvedeno tako da se danju spuste (čime se temperatura u prostoru može smanjiti i za 6-8º C), a noću podignu kako bi se omogućilo provetravanje prostorije. Isto tako, postoje vrste roletna koje na osnovu brzine vetra detektuju nailazak oluje i automatski spuštaju roletne.

Samo dizanje i spuštanje roletni obično omogućavaju električni motori, kojima se upravlja uz pomoć sistema automatizacije. Cena sistema nije jedinstvena, već zavisi od njegove kompleksnosti (broja i vrsta senzora i mogućnosti upravljanja), broja prozora na kojima je moguće automatsko upravljanje te od vrste roletni koje su primenjene.

Osim pojedinačne instalacije, sistem upravljanja roletnama može biti i deo sistema inteligentne kuće u kojoj je moguće upravljati i rasvetom, otvaranjem i zatvaranjem prozora, pojedinim kućnim aparatima te alarmnim sistemom.

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka