Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Sistemi za inteligentno upravljanje

Inteligentni upravljački sistemi u domaćinstvu mogu doprineti uštedama u sistemu grejanja i do 30%, dok uštede električne energije mogu biti i do 5%.

 Inteligentna ili pametna kuća je kuća koja ima ugrađeni centralni upravljački sistem. Takav sistem je u mogućnosti integrisati više sistema (grejanje, potrošna topla voda, hlađenje, rasveta, sigurnost). Jedna od bitnih funkcija takvog sistema je i optimizacija potrošnje energije u kući. 

Sistem može regulisati temperature u svim prostorijama u kući prema zadatom režimu rada bilo da se radi o zimi ili letu, može kontrolisati rasvetu u pojedinim prostorijama, uključivanje ili isključivanje električnih potrošača, sistem ventilacije, spoljne žaluzine, te sigurnosni protivpožarni sistem.

CENTRALNI SISTEM NUDI SLEDEĆE MOGUĆNOSTI:

 • Regulacija sistema grejanja prema korišćenju i individualnim željama - regulisati se može temperatura svake prostorije posebno
 • Ozračivanje prostorije (CO2 senzor) -  zavisno od kvaliteta vazduha, otvaraju i/ili zatvaraju se prozori te prema potrebi uključuje ventilator
 • Roletne i žaluzine se mogu podizati/spuštati prema svetlosti ili po potrebi
 • Rasveta -  postoje senzori detekcije prisutnosti, ali i mogućnost regulacije prema željama, potrebama i dnevnoj svetlosti u prostoriji
 • Upravljanje kućnim uređajima na daljinu (preko mobilnog telefona i sl.)
 • Upozoravanje ukoliko ste pre izlaska ili spavanja ostavili otvoren prozor, vrata ili garažna vrata
 • Nadzorna funkcija i alarm
 • Upravljanje za vreme godišnjeg odmora - spuštanjem i dizanjem roletna, te paljenjem i gašenjem svetla stvara se utisak da je neko u kući,
 • Vremensko upravljanje - rasveta, grejanje, žaluzine i kućni uređaji mogu se uključivati/isključivati  preko vremenskog upravljanja, a kućni uređaji koji su veliki potrošaći energije se automatski uključuju u vreme jeftinijie tarife
 • Upravljanje ključem - okretanjem ključa u bravi i napuštanjem kuće, aktivira se alarm i definisane utičnice se isključuju i/ili uključuju

 

INTELIGENTNE ZGRADE

Cilj inteligentne zgrade je povećanje sigurnosti, udobnosti i ekonomičnosti u domaćinstvima jer svako od nas teži kvalitetu življenja. U današnje vreme novih tehnologija, pametna gradnja uz pomoć kompjuterskog sistema osigurava korisnicima lagodniji život. 

Mogućnosti su brojne, komfor i ekonomičnost mogu se osigurati npr. uključivanjem grejanja 15 minuta pre dolaska s posla sa veće udaljenosti ili pre buđenja programiranjem kućnih aparata i sigurnosnih sistema. Takođe, moblnim telefonom je moguće dojaviti uključivanje grejanja ili hlađenja, regulisati grejanje prema noćnom ili dnevnom režimu rada, prema vremenu ili prema željenoj temperaturi, unutrašnjoj ili spoljnoj. Moguće je upravljanje rasvetom, pa čak i proveriti stanje namirnica u hladnjaku. Moguće je uspostaviti različite modalitete rada: npr. jutro, veče, noć... koji će prema vremenu ili ručnom odabiru automatski prilagoditi grejanje, jačinu rasvete, uključiti/isključiti određene uređaje ili rasvetu... 

Sa stanovišta uštede toplotne energije, posebno je efikasan sistem elektromotora na prozorima, roletnama i zavesama koji u slučaju otvaranja prozora u letnjim mesecima automatski gase klima uređaj kako ne bi bespotrebno radio i trošio struju.

Dom je moguće osigurati zaštitom od požara, poplave, curenja gasa i to jednostavnom dojavom na mobilni telefon. 

Zavisno od želja korisnika, moguća je ugradnja osnovne verzije i usluga, ali i nadogradnja koja ih može unaprediti.

Upravljanje sistemom se vrši centralnim ekranom osetljivim na dodir (touch screen monitor), raznim tipkama, senzorima, daljinskim upravljačima i mobilnim telefonom. Sistemom upravlja software koji je jednostavan za upotrebu i programiranje tako da odgovara našim specifičnim zahtjevima.

Ugradnja ovakvog sistema je pogodnija za kuće ili zgrade u izgradnji, ali je isplativa ugradnja i u već postojeće objekte. U slučaju da su kućni aparati relativno novi, sistem se može primeniti i na njih.

Cena uvođenja sistema inteligentne zgrade kreće se od 1000 eura za osnovni model do 10.000 eura za napredni sistem. 

 

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE RASVETOM

Jedna od mera koja se može primeniti kako bi se poboljšala energetska efikasnost sistema rasvete je i primena inteligentnih elemenata upravljanja rasvetom. Zahvaljujući razvoju elektronike i senzora, moguće je primeniti različite oblike upravljanja, a neki od najčešćih su putem detekcije dnevnog svetla, detekcije pokreta te prisutnosti u prostoriji.

Detekcijom i merenjem nivoa dnevnog svetla te gašenjem ili smanjenjem nivoa osvetljenja u prostoriji moguće je postići odgovarajući nivo svetlosti po danu bez nepotrebnog rasipanja električne energije. Senzor sistema upravljanja meri nivo dnevnog svetla te zavisno od nivoa uključuje i prilagođava nivo svetlosti ili isključuje rasvetna tela.

Detektori pokreta najčešće se koriste za spoljnu rasvetu noću. Kad registruju pokret, aktiviraju vremensku kontrolu osvetljenja koja određeni vremenski period drži rasvetu upaljenom. U kombinaciji s detektorima dnevnog svetla, moguće je postići energetski efikasno upravljanje spoljnom rasvetom tako da se ona automatski pali samo noću i samo kad je registrovana prisutnost osobe. Osim za spoljnu rasvetu, detektori pokreta mogu se koristiti i u retko korišćenim prostorijama kao što su podrumi, stepeništa ili ostave.

 

Senzori prisutnosti postoje u infracrvenoj i ultrazvučnoj varijanti i njihova svrha je detektovati prisutnost osoba u prostoriji i tome prilagoditi nivo osvetljenja. Infracrveni senzori pogodni su za otvorenije prostorije, dok su ultrazvučni senzori prisutnosti pogodni u prostorijama s pregradama i sličnim objektima koji se mogu pokazati kao smetnja infracrvenom senzoru. Takođe, senzore prisutnosti moguće je pronaći u integrisanoj varijanti s infracrvenim i ultrazvučnim senzorom te relejom koji upravlja svetlom u prostoriji.

Dakako, sistem upravljanja rasvetom moguće je izvesti tako da kombinuje sve ovde opisane elemente, a sve sa ciljem inteligentnog upravljanja rasvetom u domaćinstvu kako bi se smanjilo nepotrebno rasipanje električne energije i povećao komfor stanovanja. 

 

SENZORI OTVORENOSTI PROZORA

Koliko puta vam se dogodilo da ste ostavili otvoren prozor kad ste izlazili iz kuće? U boljem ste slučaju provetrili prostor, a u gorem preterano rashladili ili zagrejali prostor. Otvoren prozor može predstavljati i sigurnosni problem, posebno u prizemlju ili nižim spratovima koji su dostupni provalnicima. Tom problemu može se doskočiti ugradnjom senzora otvorenosti prozora koji se može povezati sa upravljanjem sistema grejanja i hlađenja, kao i na alarmni sistem kojem javlja je li prozor ostao otvoren ili ne.

Senzor otvorenosti prozora ili vrata povezuje se direktno s kontrolom sistema grejanja/hlađenja i isključuje sistem kada neko otvori prozor ili vrata ili ih ostavi otvorene duže od zadatog perioda. Na taj način isključuje se sistem grejanja kad otvorenim prozorom u zimskom periodu puštamo ulaz svežeg hladnog vazduha te se sprečava rasipanje toplote u okolinu. Kad zaključimo da je prostorija provetrena, zatvorićemo prozor, a sistem grejanja će se automatski pokrenuti. Isti takav slučaj je u letnjem periodu. Ako, s druge strane, napuštate stan, alarmni sistem vas može obavestiti o tome da je neki od prozora ostao otvoren ili čak tu informaciju dojaviti na mobilni telefon. 

Postoji mogućnost da se ugrade senzori koji su standardni deo i alarmnih sistema, a koji registruju da li se neko nalazi u određenom prostoru, te ako nikoga nema da isključe ili smanje grejanje ili hlađenje. Isto tako, česte su varijante prozora sa senzorima koji registruju pojavu vetra ili kišu te automatski zatvaraju prozore i spuštaju rolete ukoliko počinje kiša ili nailazi oluja koji mogu raditi nezavisno od centralnog sistema grejanja. 

Ugradnjom elemenata inteligentnog upravljanja u sistem grejanja i hlađenja postiže se racionalnije korišćenje sistema i energetske uštede. Znatne energetske uštede mogu se postići i u poslovnim zgradama sa centralnim sistemima grejanja i hlađenja.

 

PAMETNE ROLETNE

Pametne roletne su roletne koje omogućavaju automatsko podešavanje nivoa svetla u prostoriji tokom dana. Obično se izrađuju sa dva moguća načina upravljanja: korisničkom i automatskom načinu rada.

Kod korisničkog načina rada obično je omogućeno automatsko upravljanje iz naslonjača uz pomoć daljinskog upravljača. Kod automatskog načina rada upravljanje se svodi na tumačenje spoljnih signala kao što je nivo Sunčevog zračenja, temperatura fasade, te detekcije brzine vetra ili kiše. 

Takođe, roletne se mogu spuštati i dizati u vreme koje korisnik odredi. Tako bi se, zavisno od vrste signala u automatskom načinu rada roletne trebale po zimi spustiti po noći (uštede i do 10%) , dok bi se danju na temelju nivoa dnevnog svetla podizale zavisno od nivoa svetla, dok bi leti upravljanje trebalo biti izvedeno tako da se danju spuste (čime se temperatura u prostoru može smanjiti i za 6-8º C), a noću podignu kako bi se omogućila ventilacija prostorije.

Isto tako, postoje varijante roletna koje na osnovu brzine vetra detektuju dolazak oluje i automatski spuštaju rolete.

Samo dizanje i spuštanje roletna obično omogućavaju električni motori, kojima se upravlja uz pomoć sistema automatizacije.

Cena sistema nije jedinstvena, već zavisi od njegove kompleksnosti (broju i vrstama senzora i mogućnostima upravljanja), broju prozora na kojima je moguće automatsko upravljanje te o vrsti roletna koje su primijenjene.

Osim pojedinačne instalacije, sistem upravljanja roletnama može biti i deo sistema inteligentne kuće u kojoj je moguće upravljati i rasvetom, otvaranjem i zatvaranjem prozora, pojedinim kućnim aparatima te alarmnim sistemom

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka