Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Šporeti

Prilikom izbora šporeta, kupite onaj koji ima mogućnost kuvanja i na gas, bez obzira da li imate gradski gas ili trebate kupiti bocu plina. Gas je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a vreme kuvanja i lakoća regulisanja temperature je puno brža. 

Pažljivo pročitajte uputstvo proizvođača kako koristiti uređaj, jer ćete vrlo često pronaći uputstvo kako uređaj možete koristiti najefikasnije. 

Prilikom kuvanja koristite minimalnu jačinu grejanja koja vam je potrebna. Kad je voda jednom prokuvala, smanjite jačinu grejanja na najnižu moguću da zadržite ključanje. Sa većom jačinom nećete postići da vaša hrana bude brže skuvana, već će samo voda brže ispariti.

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuvate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Takođe, prilikom pripreme kafe i čaja zagrevajte samo potrebnu količinu vode.

 

Uvek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva – na taj način se toplota duže zadržava u posudi i smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Kuvajući sa poklopcem možete uštedeti i do 20% energije za kuvanje!

Proverite da li je dno posuda u kojima kuvate glatko i ravno. Hrana će se brže skuvati ako posuda prijanja bolje na grejnoj ploči šporeta.

 

Prilikom kuvanja na gasnom šporetu, pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa energiju.

Uvek koristite veličinom optimalnu grejnu ploču za odabranu posudu.

 

Staklokeramičke grejne ploče vrlo precizno usmeravaju toplotnu energiju na samo dno posude, pa su stoga efikasnije od klasičnih grejnih ploča. 

Isključite grejno telo par minuta pre nego što mislite da je jelo gotovo, jer će grejno telo zadržati visoku temperaturu, a hrana će nastaviti da se kuva. 

Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom koje mogu uštedeti od 10-15 % energije.

Samo neka jela zahtevaju predgrevanje rerne na željenu temperaturu. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrevanja rerna troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tokom godine može doprineti povećanju vaših godišnjih računa za struju.

Vrata rerne držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi oko 20% toplote.

Rernu možete isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja jer rerna duže zadržava toplotu, a uštedećete električnu energiju.

Zaprljane rerne troše više energije, zato ih redovno čistite i održavajte prema preporukama proizvođača.

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka