Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Kuće od balirane slame

Kuće od balirane slame građene su uz relativno niske troškove te kao takve predstavljaju zdravu i povoljnu alternativu modernim građevinskim materijalima. Slama je poljoprivredni nusproizvod i može se nabaviti po relativno niskoj ceni , a dobijena je vredna kombinacija izolacionih i statičkih svojstava.

Slamnati zidovi se obavezno moraju omalterisati kako bi se slama zaštitila od spoljnih uticaja. U tu svrhu se najčešće koristi malter na bazi kreča. Cementni malter potpuno je neprikladan za korišćenje u kombinaciji sa slamom, jer stvara paronepropusni sloj i zid ne diše, odnosno onemogućen je prolaz viška vodene pare iz unutrašnjosti objekta prema spolja.

Trenutni građevinski propisi zahtevaju da koeficijent toplotne provodljivosti, odnosno, U vrednost spoljnjeg zida objekta koji se greje ne prelazi 0,3 W/m2K (u Europskoj uniji postoji tendencija da se ta vrednost smanji na 0,25). Tipičan zid od slame (najčešće debljine oko 45 cm) ima ovaj koeficijent oko 0,13 W/m2K, međutim slama još uvek nije atestirani građevinski materijal u Srbiji. Kao dodatna izolacija, može se koristiti i ovčija vuna. 

Bale slame deluju i kao izuzetna zvučna izolacija.

Budući da je slama u balama vrlo gusto stisnuta, u njoj nema dovoljno kiseonika da bi se zapalila. Još kad na bale slame dodamo malter, rizika od požara nema.

Zidovi od balirane slame su više nego adekvatni za nošenje tipičnih tereta kao što su etaže, krovišta i teški nanosi snega na krovu zimi. Ako se slama koristi samo kao ispuna, a u svrhu nosivosti se gradi konstrukcija, mogućnosti su neograničene – teoretski bi se mogli graditi i neboderi.

Slama je prirodan materijal i nema štetnih uticaja. Ne uzrokuje alergije jer se ne radi o senu. Kvalitet vazduha u kućama od slame bitno je bolji, jer ne ispušta nikakva isparavanja kao što su na primer formaldehidi koje često ispuštaju moderni materijali. Osim toga, za razliku od betona, slamnati zidovi dišu, što rezultira bitno svežijim vazduhom u prostorijama.

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka