Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Ušteda vode korišćenjem perlatora

Smanjenje potrošnje tople vode možete postići i ako ugradite perlatore na slavinama koji će omogućiti da trošite manju količinu vode. Takođe je bitno osigurati da slavine ne propuštaju jer je i pojedinačno kapanje dovoljno da rasipate energiju i vodu, a i vaš novac. 

Na jednostavne armature se umesto obične glave za slavinu može dodati ventil za štednju vode koji pomoću kugle vrlo brzo otvara i zatvara mlaz te ga ograničava na nužan minimum.

 

Perlator raspršivač je još jedan nastavak koji pomaže pri štednji vode. Ovaj raspršivač meša mlaz vode na slavini s priličnom količinom vazduha tako da se uopšte ne primećuje da u stvari teče znatno manja količina vode. No, za pranje je ta količina uvek dovoljna! Cena ovog uređaja je 3 eura.

pokretni raspršivač s nastavkomJoš jedan nastavak pomoću kojeg se voda meša sa vazduhom je pokretni raspršivač s nastavkom koji je posebno pogodan za kuhinjske poslove. Ovaj raspršivač takođe pokazuje znatno veću količinu vode nego što u stvarnosti teče. Cena ovog uređaja je 6 eura.

Tuš stop se zove mala slavina koja se montira direktno iznad mešalice na crevo koje vodi prema tušu. Efekat: tokom tuširanja namesti se željena temperatura. Kad se tuš stop zavrne, mlaz vode će nestati, a po ponovnom uključivanju nameštena temperatura vode je ostala ista i ne mora se ponovo nameštati. Cena ovog uređaja je 12 eura.

Perlator mlaznica je međunastavak za crevo. Pomoću tog nastavka se redukuje i ograničava količina mlaza vode, a to može biti neprijatno ako nastavak nije podešen tako da troši malo vode pa voda onda samo kaplje umesto da osvežava jakim oštrim mlazom. Cena perlator mlaznice je 2 eura. 

Tuš drška koja ima posebne unutrašnje mlaznice koje daleko bolje raspoređuju vodu unutar mlaza i na taj način štede vodu. Ova drška se može vrlo lako montirati na crevo.

 

Pokretni raspršivač osmišljen je za mešalicu na kuhinjskoj sudoperi. U odnosu na običan nastavak, pomoću ovog se mlaz vode bitno redukuje što se uopšte  ne primećuje jer se mlaz pojačava dodatnim tuš nastavkom pa je jednako tako efikasan kao i običan, jaki mlaz vode. Ovaj se raspršivač jednostavno zavrne na metrički navoj, a cena mu je 6 eura.

Noviji vodokotlići nude dve mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo deo vode iz rezervoara, a dužim pritiskom celi sadržaj vodokotlića. No, i kod starijih vodokotlića se ta funkcija može nadograditi pomoću malih tegova koji se obese na središnu cev vodokotlića. Tako možete puštati vodu u određenim dozama. Cena štednih vodokotlića kreće se od 25 eura.

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka