Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Frižideri i zamrzivači

Frižider je nezaobilazni uređaj svakog savremenog doma, a uključen je 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Frižider troši približno 15% električne energije u domaćinstvu, te zbog toga ima znatan uticaj na račun za potrošenu električnu energiju.

Frižideri i zamrzivači rade tako da odvode toplotu iz njihove unutrašnjosti u okolinu (tj. prostoriju u kojoj je uređaj smešten). Toplota se prenosi sa izmjenjivača toplote sa zadnje strane frižidera na vazduh koji cirkuliše oko njega. 

Zato, kako biste omogućili efikasnije hlađenje i manju potrošnju energije:

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mestu u kući (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera) i izbegavajte njihovu izloženost sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.

Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dela uređaja i zida (oko 10 cm), kako ne bi došlo do pregrevanja koje rezultuje povećanom potrošnjom energije.

Povremeno očistite (pažljivo, da ne oštetite cevi) od prašine zadnju stranu frižidera gde se odvodi toplota u okolni vazduh.

Izaberite frižider A klase i to onaj koji kapacitetom odgovara potrebama vaše porodice. Imajte u vidu da frižider srednjeg kapaciteta troši oko 300 kWh el. energije godišnje (što je oko 15 eura godišnje), bez obzira da li je pun ili prazan, a mesečna potrošnja raste za 10-20 kWh (0,5-1 euro mesečno) za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. 

Kupovinom visoko efikasnog frižidera koji će biti poluprazan, rasipate energiju!

 

 

PREPORUČENI KAPACITET FRIŽIDERA

Pre nego što otvorite vrata frižidera, razmislite šta vam je potrebno i vrata frižidera ne držite otvorena duže nego što je potrebno. 

Prilikom zatvaranja vrata frižidera, budite sigurni da ste ih dobro zatvorili. Proverite da li je zaptivka na vratima čista i da li dobro prijanja. Kako bi ste to proverili, stavite komad papira na ivicu frižidera i zatvorite vrata. Ako papir ne padne, znači da su vrata frižidera u dobrom stanju.

Termostat regulišite na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15%.

Standardna temperatura zamrzavanja je -18oC, a ako podesite temperaturu za 1oC niže, možete povećati potrošnju energije i za 5%.

 

PREPORUČENE TEMPERATURE ČUVANJA HRANE U FRIŽIDERU

Nemojte smeštati u frižidere i zamrzivače vruća ili topla jela, pričekajte da se ohlade.

Zamrznutu hranu bi trebali odleđivati prvo u frižideru, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi „besplatno“ drugu hranu u frižideru.

Pravovremeno odleđujte frižidere i zamrzivače jer tako štedite energiju i produžavate radni vek uređaja. Čišćenje zamrzivača je potrebno kada debljina leda dostigne 3 do 5 mm.

Pri kupovini uređaja prednost dajte onim uređajima koji imaju opciju defrost odnosno opciju automatskog odleđivanja. Ručno ćete morati odleđivati samo deo sa dubokim zamrzavanjem.

Pri kupovini novih frižidera tražite one s prirodnim radnim materijama (gasovima) kao npr. R600a, R134a, R407c i dr., koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski omotač i imaju manji uticaj na efekat staklene bašte.

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka