Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Radne materije u rashladnim uređajima

Pri odlaganju uređaja starijih od 10 godina koje sadrže radne materije CFC ili HCFC, nakon prestanka rada potrebno je pozvati stručnu osobu da prikupi radnu materiju jer te materije utiču na razgradnju ozona. 

Danas su razni rashladni kućni uređaji (frižideri, zamrzivači i klima uređaji) znatno jeftiniji i građani ih često menjuju za nove, bolje i kvalitetnije. No, retko ko stare uređaje odlaže na za to predviđeno mesto već ih se baca, ne mareći pri tome kako se tako radne materije (freoni) koje se nalaze u uređajima ispuštaju u okolinu i razgrađuju ozonski sloj koji nas štiti od štetnog UV zračenja, istovremeno pridonoseći globalnom zagrevanju. 

Bar jednom dnevno otvorite frižider ili uključite vaš klima uređaj, ali se malo ko od vas pita što je to u njemu što rashlađuje. 

Jedna od komponenti kružnog procesa u frižideru ili klima uređaju se naziva isparivač, u kojem uz pomoć toplote iz okoline isparavaju radne materije što omogućuje postizanje željene niske temperature. Problem je u tome što ne postoji idealna radna materije koja istovremeno ne bi imala štetan uticaj na okolinu, imala dobra termodinamička svojstva te u sigurnosnom smislu bila prihvatljiva za upotrebu u domaćinstvima.

Radne materije delimo na one koje su anorganskog (amonijak) i na one organskog porekla (freoni). Radne materije iz grupe CFC (hlorofluorougljenici) i HCFC (hlorofluorougljovodonici) u svom sastavu sadrže hlor koji je glavni uzročnik razgradnje ozonskog sloja.

Na osnovu Montrealskog protokola  su se radne materije grupe CFC morale povući iz uređaja do 2010., a od 2005. se više nisu mogle kupiti niti za servisiranje. Uređaji koji sadrže radne materije iz grupe HCFC se od 2006. ne mogu kupiti na našem tržištu, a uvoz radnih materija za servisiranje tih uređaja će biti dozvoljen do 2015. godine. Danas se koriste ekološki prihvatljive radne materije iz grupe HFC (fluorougljovodonici) koji u svom sastavu ne sadrže hlor, te zbog toga ne utiču na razgradnju ozona. 

Radne materije svih grupa koje se koriste u kućnim rashladnim uređajima su gasovi staklene bašte, te doprinose globalnom zagrevanje. Nadalje, korišćenjem ovih uređaja indirektno smo zbog potrošnje električne energije takođe odgovorni za emisije gasova staklene bašte. Stoga, prilikom kupovine novih uređaja, kupujte one energetskog razreda A (ili u slučaju frižidera A++) koji troše i do 36% manje energije od uređaja proizvedenih pre 15 godina. 

Za servis vaših uređaja, potražite stručnu pomoć ovlašćenih servisera. 

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka