Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org
 • Energetski menadžment

  Energetski menadžment predstavlja upravljanje parametrima energetskih tokova unutar neke organizacije, počev od procesa proizvodnje i nabavke energenata ili energije, preko procesa transformacije, sve do finalnog korišćenja energije.
 • KEM Vrbas

  Opštine predstavljaju primere organizacija u javnom sektoru sa širokim nadležnostima.Zbog toga je njihova uloga u energetskom sektoru mnogostruka, veoma složena i značajna.
 • Energetska sertifikacija

  Sertifikat o energetskim svojstvima zgrada – energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.
 • Opština Vrbas

  Opština Vrbas nalazi se na prelazu između središnjeg i južnog dela Bačke i administrativno pripada Južnobačkom okrugu. Vrbas je administartivni centar, udaljen je 40 km od Novog Sada i spada u subregionalne centre Vojvodine.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Kako cena energenata (a naročito lož ulja) raste, predlažemo da razmotrite primenu sistema za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije kao što su solarni kolektori i biomasa ili toplotne pumpe, kako bi ste smanjili troškove za grejanje, a ujedno i doprineli očuvanju prirode. 

Sistemi grejanja za zagrevanje koriste sledeće energente:

 • gas
 • lož ulje
 • električnu energiju
 • čvrsta goriva
 • obnovljive izvore energije (sunce i sl.)
 • toplotu iz okoline

Danas se u Republici Srbiji većina domaćinstva greje na drva, lož ulje ili struju, što je i skupo i neprihvatljivo sa aspekta energetske efikasnosti, a određen deo domaćinstva kao glavni energent za grejanje i zagrevanje potrošne tople vode koristi gas.

Kad je u pitanju gas kao energent, mogućnosti uštede energije proizlaze iz racionalizacije potrošnje gasa. Ciljevi racionalizacije su očuvanje okoline i finansijska ušteda, čemu bi svaki građanin trebao težiti u skladu sa svojim mogućnostima. Mogućnosti koje se nude su zamena starih gasnih uređaja niske energetske efikasnosti novim, savremenijim uređajima. Na tržištu se trenutno nalaze različiti uređaji koji su svojom cenom pristupačni za većinu korisnika, kao što su standardne gasne peći, konvencionalni bojleri, kondenzacioni kotlovi te uređaji koji uz gas koriste delom i obnovljive izvore energije.

Srbija kao zemlja sa  relativno velikim brojem sunčanih dana ima velike potencijale u primeni kombinovanih sistema gasa i sunčeve energije. Primeri takvih sistema su kondenzacioni gasni kotao u kombinaciji sa solarnim sistemom, te savremena toplotna pumpa koja uz toplotnu energiju gasa koristi i deo energije iz vazduha, vode ili zemlje. Primenom ovakvih sistema se u prosečnom domaćinstvu može uštedeti između 600 i 1.600 m3 prirodnog gasa godišnje. Takođe, ovim načinom grejanja i pripreme potrošne tople vode značajno se smanjuje emisija ugljen dioksida (CO2) u okolinu, a prosečno domaćinstvo može smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 4.5 tona godišnje. Vreme povraćaja investicija u nove gasne sisteme je između 3 i 9 godina.

Korisni saveti

 • Ukoliko nemate mogućnosti ugraditi sistem grejanja s biomasom i solarnim kolektorima ili gasno centralno grejanje, te Vam je električna energija jedini dostupni energent preporuka je
 • Niskoenergetske kuće temelj su primene održive gradnje tokom celog svog životnog veka, počevši od građevinskog materijala čija proizvodnja ne opterećuje okolinu, preko njihove energetske efikasnosti
 • Kako bi se sprečilo neugodno širenje mirisa i vlage iz kuhinje i toaleta, potrebno je ugraditi odsisne nape u kuhinjama iznad šporeta, te odsisne ventilatore
učitaj još drži SHIFT dugme za sve učitaj sve

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

315
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
94
Zamena stolarije
68
Ugradnja solarnih panela
35
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
33
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
27
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

203
Solarterm
97
Geotermalna
90
Solarne energane
45
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
18
Biogas
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka