Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

KEM na Parlamentarnom forumu za energetsku efikasnost

KEM na Parlamentarnom forumu za energetsku efikasnost

Na poziv dr Aleksandre Tomić, predsednika Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Kancelarija za eneregtski menadžment opštine Vrbas je učestvovala na  Sedmom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, koji se održao u četvrtak, 3. decembra 2015. godine, sa početkom u 12,00 časova, u Maloj sali Zgrade Narodne skupštine, Ulica kralja Milana 14. 

Na sastanku su izneta iskustva evropskih zemalja u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu i  razmotreni različiti modeli finansiranja unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu u Srbiji.

Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije sastanak organizovao je  uz saradnju i podršku GIZ Projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu u Srbiji“, koji, između ostalog, ima za cilj i da pruži pomoć u pripremi modela energetske rehabilitacije zgrada. Statistika pokazuje da je potrošnja energije u Srbiji dvostruko veća od prosečne potrošnje energije u zemljama OECD, pri čemu postojeći objekti troše oko 60% proizvedene energije. 36% ukupne količine emitovanog CO2 u vazduh potiče od postojećih objekata. Da bi se iskoristio potencijal sektora zgradarstva za uštede energije i smanjenje emisije CO2, kao i potencijal za oživljavanje građevinske industrije, potrebna je odgovarajuća zakonska regulativa i odgovarajući modeli finansiranja. 

Na sastanku su izneti rezultati istraživanja,  razmenjene informacije i mišljenja najvažnijih aktera u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu (nadležnih državnih institucija, organizacija i tela, predstavnika gradova i opština, međunarodnih organizacija, predstavnika građevinske industrije i banaka, eksperata, predstavnika organizacija civilnog društva,  medija, kao i potencijalnih donatora i partnera). Sastanak je bio prilika da se predstave raspoloživi evropski fondovi u ovoj oblasti i finansijski modeli za energetsku rehabilitaciju postojećeg stambenog fonda iz 12  evropskih zemalja.

Više o aktivnostima Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije možete naći na internet stranici Narodne skupštine:  http://www.parlament.rs/aktivnosti/narodna-skupština/parlamentarni-forum-za-energetsku-politiku-srbije.2855.html

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
99
Geotermalna
95
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

329
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
108
Zamena stolarije
73
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
34
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka