Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org
 • Energetski menadžment

  Energetski menadžment predstavlja upravljanje parametrima energetskih tokova unutar neke organizacije, počev od procesa proizvodnje i nabavke energenata ili energije, preko procesa transformacije, sve do finalnog korišćenja energije.
 • KEM Vrbas

  Opštine predstavljaju primere organizacija u javnom sektoru sa širokim nadležnostima.Zbog toga je njihova uloga u energetskom sektoru mnogostruka, veoma složena i značajna.
 • Energetska sertifikacija

  Sertifikat o energetskim svojstvima zgrada – energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.
 • Opština Vrbas

  Opština Vrbas nalazi se na prelazu između središnjeg i južnog dela Bačke i administrativno pripada Južnobačkom okrugu. Vrbas je administartivni centar, udaljen je 40 km od Novog Sada i spada u subregionalne centre Vojvodine.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Savremeni način života nezamisliv je bez mašine za veš, jednog od najčešćih kućnih aparata koji učestvuje u jednoj desetini potrošnje energije u domaćinstvu. 

U zadnjih 10 godina, uređaji za pranje veša su uznapredovali pa je potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja energije s 2 kWh pala na 0,94 kWh po pranju. Stoga, ukoliko imate stari model mašine, razmislite o njegovoj zameni sa novijim uređajem.

Prilikom izbora nove mašine, dobro proučite energetsku oznaku - proverite energetsku efikasnost uređaja, ali i efikasnost pranja kao i efikasnost centrifuge!

Odaberite mašinu veša koja odgovara vašim potrebama za pranjem, te je koristite u skladu sa uputstvom proizvođača.

Pokušajte prati standardnu količinu veša za određeni tip bubnja (5-6 kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja veš neće kvalitetno oprati, dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Uvek odaberite program pranja veša sa najnižom temperaturom vode dovoljnom da veš bude kvalitetno opran. Današnja sredstva za pranje veša efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. 

Ukoliko preskočite program predpranja, uštedećete vodu i 0,2-0,6 kWh električne energije po pranju.

Ukoliko imate opciju, odaberite pranje sa smanjenom količinom vode. 

Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja veša, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja.

Uštede ćete ostvariti ako mašinu priključite na priključak sa toplom vodom umesto hladnom, jer se najveći deo energije troši na zagrevanje vode. To je pogotovo preporučljivo ako zagrevate vodu solarnim kolektorima ili gasnim kotlom.

Izbegavajte sušenje veša u sušilicama, već ga sušite na vazduhu.

Najvažnija ušteda prilikom sušenja veša postiže se sa dobro centrifugiranim vešom, stoga bi centrifuga mašine trebala imati najmanje 1000 obrtaja u minuti. Nameštanjem centrifuge na 1600 okr/min možemo kod sušenja uštedeti i do 30% električne energije!

Prilikom sušenja veša u sušilicama efikasnost ciklusa će biti veća ako sušite veš iste debljine.

Korišćenje detektora vlage u sušilici omogućuje uštede 10-15% energije.

Efikasnost sušilica veša osigurava i redovno čišćenje filtra.

Uređaj redovno čistite jer prašina na zadnjoj strani može dovesti do povećanog zagrevanja što povećava potrošnju, te smanjuje radni vek mašine. Takođe, redovno menjajte filtere i proveravajte odvodne cevi i elektroinstalacije.

Korisni saveti

 • Kad se saberu, mali kućni uređaji mogu trošiti dosta električne energije. Većina njih se koristi u domaćinstvu od ranog jutra, pa do kasne večeri. Kako
 • Kuća nulte energije (eng. zero-energy house) je objekat s nultom neto energetskom potrošnjom i nultom neto emisijom ugljen dioksida godišnje. S obzirom da su obnovljivi
 • Regulacija pritiska važna je za preventivnu zaštitu cevovoda od pojave pucanja, ali ima učinak i na manju potrošnju vode (od 5 do 15%). Daljinski nadzor
učitaj još drži SHIFT dugme za sve učitaj sve

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

196
Solarterm
93
Geotermalna
82
Solarne energane
42
Energija vetra
37
Energija vode
34
Fotovoltaik
31
Biogorivo
15
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

298
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
85
Zamena stolarije
63
Ugradnja solarnih panela
34
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
33
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
26
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka