Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Pravilan odabir uređaja

Prilikom kupovine bilo kojeg kućnog uređaja, uvek izaberite one energetskog razreda A!

FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI

Odaberite frižider koji odgovara potrebama vaše porodice kako ne bi nepotrebno trošio energiju.

Pri kupovini frižidera, prednost dajte onim uređajima koji imaju opciju defrost - automatsko odleđivanje. Na taj način ćete ručno morati odleđivati samo zamrzivač. 

Pri kupovini hladnjaka, tražite one sa prirodnim radnim materijama kao npr. R600a, koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i imaju manji uticaj na efekat staklene bašte.

Frižideri klase A+ troše 30-42%, a klase A++ manje od 30% energije koju troši frižider energetske klase D. Novi frižideri pored efikasnijih kompresora imaju i bolju izolaciju i zaptivanje vrata što dodatno doprinosi povećanoj energetskoj efikasnosti. Frižideri koji se danas mogu naći na tržištu troše bar 36% manje električne energije nego oni proizvedeni pre 15 godina.

 

ŠPORETI

Prilikom izbora šporeta, kupite onaj koji ima mogućnost kuvanja i na gas, bez obzira da li imate gas ili trebate kupiti bocu plina. Gas je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a vreme kuvanja i lakoća regulacije temperature je puno brža.

 

MAŠINE ZA PRANJE SUĐA

Savremene mašine za pranje suđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije. Najnaprednije mašine troše samo 14 l vode, što predstavlja 80% uštede u vodi u odnosu na ručno pranje suđa. Također, današnje mašine za pranje suđa su 70 puta tiše nego one proizvedene pre 30 godina.

Dodatne uštede ćete ostvariti ako priključite mašinu na priključak sa toplom vodom umesto hladnom, jer se najveći deo energije troši na zagrevanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrevate vodu solarnim kolektorima ili gasnim kotlom.

 

 MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA 

U zadnjih 10 godina, i uređaji za pranje veša su uznapredovali, pa je tako potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja energije sa 2 kWh pala na 0,94 kWh po pranju. Zato ako imate stari model mašine, razmislite o njegovoj zameni. 

Odaberite mašinu za veš koja odgovara potrebama vašeg domaćinstva za pranjem, te je koristite u skladu sa uputstvom proizvođača.

 

MIKROTALASNA RERNA

Mikrotalasne rerne su energetski efikasnije od običnih rerni jer štede energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50% i to za pripremu malih količina hrane, a pogotovo prilikom podgrevanja.

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka