Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Pasivno hlađenje

Hladiti zgradu pasivno znači da se ne koristi kompresor odnosno ne troši energija za postizanje rashladnog učinka. Hlađenje je u tom slučaju najjeftinije, gotovo besplatno jer je jedina potrebna energija pogonska energija za cirkulacione pumpe. S pasivnim hlađenjem u kombinaciji s evaporativnim hlađenjem u znatnoj meri smanjuju se troškovi za klimatizaciju većih poslovnih i ostalih zgrada.

Neki unutrašnji izvori toplote su u potpunosti nepotrebni, kao na primer sobni ventilatori jer su vrlo neefikasni za hlađenje osim za osobe koje se nalaze neposredno u pravcu vazduha.

Veliki broj relativno malih izvora toplote u znatnoj meri povećava toplotnu opterećenost, stoga je svaki vat energije bitan. Toplotna opterećenost znatno se smanjuje isključivanjem nepotrebne rasvete i ostalih uređaja. 

Upotreba različitih načina pasivnog hlađenja ima za cilj u što većoj meri smanjiti neželjenu toplotu i odstraniti je pre nego što prodre u zgradu. 

NAČINI PASIVNOG HLAĐENJA ZGRADE

Jedan od načina je noćno provetravanje ili noćno hlađenje. Njime smanjujemo temperaturu unutrašnjeg vazduha i površina te pothlađujemo zgradu. U tu svrhu koristimo ventilatore s relativno malom brzinom i velikim protokom koji iznose toplotu iz zgrade u okolinu. Tokom dana ohlađena masa zgrade služi kao toplotni rezervoar i sprečava pregrevanje zgrade. Određeno vreme je unutrašnja temperatura niža od spoljnje. To vreme lako produžimo korišćenjem plafonskih ventilatora. Kada unutrašnja temperatura preraste spoljnju počinjemo ubacivati spoljnji vazduh. S jednostavnim sistemima za upravljanje lako vršimo nadzor unutrašnje i spoljnje temperature obzirom na optimalno delovanje ventilatora. Ugradnja noćnog hlađenja ne košta puno jer su svi uređaji već ugrađeni osim dodatnog sistema za upravljanje i nadzor. 

Drugi način kojim možemo sprečiti neželjeno prodiranje toplote je debljina izolacije zgrade. Uzimanjem u obzir unutrašnjeg toplotnog opterećenja te prosečne dnevne i noćne temperature (na osnovu 24 satnog i 365 dnevnog perioda) na određenim lokacijama se lako izračuna optimalna debljina izolacije koja u letnje vreme omogućuje najveću zaštitu od upada sunčevih zraka kroz krovnu konstrukciju, a u zimskom periodu sprečava preveliko odvođenje toplote. 

Treći način je hlađenje zgrade vodom. Analiza letnih temperatura i studije prolaza toplote su pokazale da do 60% toplotnog toka leti prolazi kroz krov. Raspršimo li vodu po krovnoj konstrukciji, moguće je toplotno opterećenje smanjiti i do 40%. Indirektno hlađenje s isparavanjem vode snižava temperaturu vazduha u unutrašnjosti zgrade bez povećanja vlažnosti. Evaporativni krovni sistemi za hlađenje snižavaju temperaturu u unutrašnjosti zgrade za 3ºC do 6 ºC pri dnevnoj vanjskoj temperaturi. Sistemi isparavanja za hlađenje krovnih konstrukcija poznati su pod imenom ERCS (Evaporativ Roof Cooling System) i koriste se za hlađenje svih vrsta krovnih konstrukcija. Sistemi se lako postavljaju na objekte kao što su skladišta, proizvodne hale, poslovni objekti, trgovine, zgrade za stanovanje.

Neke pasivne metode hlađenja omogućuju dodatnu korist nezavisno od efikasnosti hlađenja, a njihova prednost pred mehaničkim načinom hlađenja je i što manje zagađuju okolinu.

Lisnate biljke pored toga što prave hlad evaporativno hlade vazduh s obzirom na zgradu. Kada vazduh iz okoline u letnje vrieme sa listova biljaka prelazi u unutrašnjost zgrade, deo se toplote vazduha se potroši na isparavanje vode koja se nalazi na listovima biljki i time se vazduh ovlaži i ohladi.

Hlađenjem krovne konstrukcije produžuje se vek trajanja nekih vrsta krovnih konstrukcija. Zbog visokih temperatura dolazi do širenja krovne konstrukcije. Isto tako zbog različitog sastava slojeva krovne konstrukcije različita je toplotna dilatacija pa se pojavljuju dodatne napetosti. Zbog letnih kiša, temperatura krova se za nekoliko minuta smanji od 75 ºC na 25 ºC i takva nagla promena temperature uzrokuje određena oštećenja (termički šok). Hlađenjem krovne konstrukcije sprečavamo te probleme jer održavamo temperaturu krova između 25 ºC i 32 ºC 24 sata dnevno. 

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka