Energy Management Office of the Municipality of Vrbas - eevrbas.org

Usvojen zakon o efikasnom korišćenju energije

Skupština Srbije usvojila je 15. marta Zakon o efikasnom korišćenju energije

koji treba da doprinese povećanoj sigurnosti snabdevanja, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana. Novina je da se uvodi naplata energije prema potrošnji, kao i uspostavljanje budžetskog fonda za energetsku efikasnost kojim će upravljati nadležno ministarstvo.

Novac iz Fonda za energetsku efikasnost dodeljivaće se na javnim konkursima, a uslov za investicione projekte biće energetski pregled, odnosno elaborat o energetskoj efikasnosti.

 Sredstva iz tog fonda će se koristiti za finansiranje ili sufinansiranje projekata i aktivnosti usmerenih na efikasnije korišćenje energije.

Konkretno će se sredstvima iz Fonda finansirati unapređenje energetske efikasnosti u privatnim, javnim, poslovnim i drugim objektima i to zamenom i modernizacijom kotlova i toplotnih podstanica, instalacija grejanja, unutrašnjeg osvetljenja, kao i korišćenjem obnovljivih izvora energije u industrijskim preduzećima i komunalnim sistemima.

Primene odredaba Zakona o Fondu za energetsku efikasnost počeće 1. januara 2014. godine.

 Po novom zakonu, zahtevaće se ekodizajn, a energetska efikasnost biće uvedena kao kriterijum u javne nabavke.

Uvode se i organizovano upravljanje energijom, energetski pregledi objekata, označavanje proizvoda koji znatno utiču na potrošnju energije, kao i minimalni zahtevi u pogledu energetske efikasnosti. 

Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika moraće po novom zakonu da donesu program unapređenja energetske efikasnosti u transportu u roku od tri godine. 

Za kršenje Zakona predviđene su novčane kazne od 5.000 dinara do tri miliona dinara.

Zakonom o efikasnom korišćenju energije ide se ka strateškom planu i međunarodnoj obavezi Srbije da uštedi najmanje 9% bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine, a planirano je i smanjenje emisije ugljen dioksida za oko 9% do 2030. godine.

Potrošnja energije u Srbiji zavisna je od uvoza energenata - čak 33,6 odsto se uzvozi.

Emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora u Srbiji dostiže 76%.

Contact

  • EMO
  • Municipality of Vrbas
 
Adresa EMO Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Serbia
 
email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Adresa Municipality of Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Serbia
 
email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

EE POOL

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA

 

EE Info point

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka